chrumka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nebo (Heaven)

Taliansko, Nemecko, Francúzsko, GB 2002 réžia-Tom Tykwer v hlavnej roli Cate Blanchett Giovanni Ribisi

Nebo

ROMANTICKÁ DRÁMA Čo všetko ste schopní urobiť kvôli láske??

          cate blanchett

29ročná Philippa Pacardová je čerstvo ovdovená britská učiteľka žijúca v talianskom Turíne, ktorá sa márne dovoláva spravodlivosti vo veci manželovej tragickej smrti súvisiacej s drogami a riešenia drogových afér na škole v ktorej učí. Keďže miestna polícia ignoruje jej obvinenia, rozhodne sa vziať spravodlivosť do vlastných rúk a prostredníctvom po domácky vyrobenej bomby sa odhodlá zlikvidovať vraha svojho nebohého muža a drogového bossa.

                                     philippa pacard

Pri tomto pokuse potrestať vraha Philippa omylom zabije štyroch nevinných ľudí, a čo je najhoršie, vrah ostáva nažive. K svojmu činu sa priznáva a dostáva sa do vezenia s vedomím, že vrah je mŕtvy. Keď sa však dozvie pravdu, je odhodlaná utiecť s pomocou mladého policajta, ktorý sa do nej zaľúbil. Spolu utekajú z polície a stávajú sa najhľadanejšími ľuďmi v Taliansku, kde sa film odohráva. Spolu zabijú vraha Philippinho muža a vydávajú sa do mesta, kde Philippa vyrástla. Film končí úžasnou scénou, kde ukradnú policajný vrtuľník a stúpajú stále vyššie a vyššie.

                                      

Pokiaľ ide o herecké výkony, Cate Blanchett bola jednoducho kúzelná ako vždy (no, možno nehodnotím objektívne, keďže je to moja naj naj najobľúbenejšia herečka), a Giovanni Ribisi bol tiež veľmi dobrý. Mám dojem, že vzťah ich postáv bol obrazom absolútnej lásky. Tento film nie je jednoznačne sentimentálny ani banálny. Kamera je ďalším veľkým plus, ako aj vynikajúci scenár. Napr. keď je v úplne prvej scéne G. Ribisi v simulátore letu vrtuľníkom, inštruktor mu hovorí " V skutočnosti nebudeš môcť letieť tak vysoko." a G.Ribisi sa pýta " A ako vysoko budem môcť letieť?" je to sila.

                                            

Na MFF v Berlíne 2002 získal režisér Tom Tykwer nomináciu na Zlatého medveďa. Film bol ocenený striebornou Nemeckou filmovou cenou a Cate Blanchett získala za svoj herecký výkon Zlatú kameru.

Iné recenzie na tento film

Turin. Four innocent people fall victim to an assassination. The English teacher Philippa is arrested. She doesn’t deny anything - and is shattered. She had a different goal, namely a drug dealer responsible for the death of her husband and four of her pupils. The police however insist that there was a political motive. Only a young rookie policeman believes her, for he secretly thinks that they were meant for one another. But he must prove his love to her, unconditionally ...

Tom Tykwer was born in Wuppertal in 1965. His first feature Deadly Maria (Die toedliche Maria, 1993) was named Best Film by the German Film Critics’ Association in 1994, and won the Eastman Promotional Award at Hof and the Bavarian Film Award for Best Newcomer Director. He was also co-author on Wolfgang Becker’s 1997 Berlinale competition entry Life is All You Get (Das Leben ist eine Baustelle). In 1998, Tykwer was awarded a German Film Award in Silver in the category Best Feature Film for Wintersleepers (Winterschlaefer, 1997). His film Run Lola Run (Lola rennt, 1998) won two German Film Awards in Gold in 1999 for Best Director and Best Feature Film, and was submitted as the German entry for the 1999 OSCAR for Best Foreign Language Film. His other films include: Because (short, 1990), Epilog (short, 1991), The Princess and the Warrior (Der Krieger und die Kaiserin, 2000), Heaven (2001) and True (short, 2003).

Ďalšie informácie k filmu

Genre Drama, Love Story, Thriller
Category Feature Film Cinema
Year of Production 2001
Director Tom Tykwer
Director of Photography Frank Griebe
Editor Mathilde Bonnefoy
Music by Arvo Paert
Production Design Uli Hanisch
Producers Stefan Arndt, Fréderique Dumas, William Horberg, Maria Koepf, Anthony Minghella
Production Companies Miramax International, New York, X Filme Creative Pool/Berlin
Principal Cast Cate Blanchett, Giovanni Ribisi
Casting Shaila Rubin
Special Effects Buff Compagnie/Paris
Studio Shooting Warner Studios/Bottrop
Length 95 min, 2,599 m
Format 35 mm, color, 1:1.85
Dubbed Versions German
Original Version English/Italian
Subtitled Versions English, German
Sound Technology Dolby SRD
Festival Screenings Berlin 2002 (opening film, in competition), Toronto 2002, Hong Kong 2002, Gaia 2002, Rio 2002, Espoo Ciné 2002
Awards German Film Award in Silver 2002, Gilde Film Prize 2002, Golden Prize Gaia 2002, German Film Critics’ Award 2003 for Best Visual Design
With backing from Filmfoerderungsanstalt (FFA), Filmboard Berlin-Brandenburg
German Distributor X Verleih/Berlin

World Sales
Miramax Films International
99 Hudson Street, 5th Floor
New York, New York 10013/USA
phone +1-2 12-9 41 39 95
fax +1-2 12-9 41 38 36
http://www.miramax.com/

Obrázky k filmu

C.Blanchett-heaven

CB

CB

GR&CB

Heaven

 

Heaven

SUMA SUMARUM

Dobrý film-rozhodne sa oplatí vidieť.


Filmy (Movies) | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014