chrumka

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Votrelec 3 (Recenzia, zvukové ukážky z originálu a obrázky)

1992 režisér:David Fincher, v hlavnej úlohe:Sigourney Weaver

Votrelec3

Tretia časť filmovej scifi série o Votrelcoch režírovaná Davidom Fincherom (Hra, Úkryt, Klub Bitkárov, Sedem), sa začína tam, kde dvojka skončila. Len na pripomenutie-na konci dvojky ukladá Ellen Ripley (SIGOURNEY WEAVER) seba, dvanásťročné dievčatko Newt (CARRIE HENN), Dwaina Higgsa (MICHAEL BIEHN) a androida Bishopa (LANCE HENRIKSON) do hibernačného spánku na lodi Sulaco a opúšťajú planétu zamorenú votrelcami v ústrety potenciálnej záchrany.

Na začiatku trojky je na Sulacu požiar-posádka je presunutá do záchranného modulu a oddelená od lode. Modul dosť tvrdo pristane na najbližšej planéte-Fiorine "Fury" 161-planéte, na ktorej sa nachádza pec na olovo a väznica pre najhorších zločincov v jednom. Obrovský komplex-jediný objekt na planéte-bol pôvodne postavený pre 5000 väzňov, no zostalo tam len 25 väzňov, ktorí odmietli odísť, keď to tam Spoločnosť chcela zavrieť-vrahovia, násilníci, sexuálni devianti. Stali sa vyznavačmi istej odrody fundamentalistického kresťanského apokalyptizmu a žijú tam s lekárom Clemensom, správcom Andrewsom a strážnikom aaronom-85, ako ho tam volali (podľa výšky jeho IQ). No a ich spolunažívanie naruší pristátie spomínaného modulu. Prežije jediná Ripleyová, ktorá si po prebudení z hibernácie užije nejedno nepríjemné prekvapenie-pristátie medzi zločincami, úmrtie ostatných členov posádky a v neposlednom rade nutnosť oholenia si hlavy a ostatných miest:-))) kvôli všiam. Ripleyová spoznáva väzňov a oštrovateľa Clemensa, s ktorým prežije románik.

Votrelec však na seba nenechá dlho čakať. Keď si Ripleyová bola pozrieť modul, zbadala kyselinovú šmuhu na jednom z hibernátorov, a hneď je jej jasné, koľko bije. prinúti Clemensa, aby vykonal pitvu dievčaťa, nič však nezistí. Votrelec v dievčati nie je. Ripleyová dá pre istotu telá spáliť pod zámienkou nákazy-čo však nesedí Clemensovi. Niekoľko dní je kľud. Keď však zomrie jeden z väzňov, Ripleyovú začnú trápiť pochybnosti. a má pravdu, Murphyho zabil Votrelec, ktorý sa vyliahol z jeho psa. V module bola totiž násavka, ktorá doň nakládla vajíčko (no fuj), keď do modulu vliezol. Votrelec postupne zabíja aj ďalších väzňov. Ripleyová sa snaží presvedčiť správcu a ostatných, ale nikto jej neverí. Keď však zožerie Clemensa a potom pred všetkými aj správcu, sú nútení pripustiť, že treba niečo spraviť. Začína sa boj o život. Plán je vymyslený, ale má to jeden háčik. Ripleyovej je čím ďalej tým horšie, a tak sa ide zröntgenovať-a milé prekvapenie-v hrudi sa jej skrýva malé votrelčiatko-dokonca je to kráľovná. Ripleyová to povie kňazovi Dillonovi, ústrednej osobe väzenskej komunity, ktorý sa ju na jej žiadosť pokúsi zabiť. votrelec v jej vnútri sa však bráni, a tak sa jej nič nestane.

Po zlyhaní plánu na likvidáciu mimozemského zabijaka-zahnať ho do komory z ktorej by sa nemohol dostať zapálením všetkých ostatných únikových ciest vymyslia nový plán-nalákať ho do piestu, kam sa nalieva olovo. pri tomto pláne zomrú skoro všetci väzni. Dillon sa obetuje a tak plán je úspešný. Napokon zostanú nažive už len Ripleyová, Morse (väzeň, ktorý ovláda nalievanie olova) a Aaron. Spoločnosť sa však medzitým dozvedela o Ripleyovej "bábätku", a tak si ho idú vyzdvihnúť, aby ho použili na oddelení biologických zbraní. To ale Ripleyová nemieni pripustiť. Záverečná scéna je podľa mňa úžasná. Tím spoločnosti je však už tu. Bishop (ďalší zo série:-) sa ju snaží presvedčiť, aby im votrelčeka vydala-že ho z nej vyberú a zničia ho. Totiž, Ripleyová by zrod votrelca neprežila- vyrval by sa jej z hrude a ona by zomrela. Bolo to rozhodne asi dosť veľké pokušenie, najmä keďže ho tesne pred príchodom tímu cítila hýbať sa (dokonca sa aj vygrcala-bežné tehotenské problémy), a tak vedela že nemá veľa času. Správne však pochopila, že je to všetko len blaf a tak sa vrhá do olova. asi v pólke cesty k smrti sa jej votrelec vyrve z hrude a ona si ho pritíska na hruď a tvári sa jak Buddha pri nirváne a padá do olova.

Ellen Ripleyová teda zomrela. Jediným živým zostal Morse, paradoxne najväčší posero, väznicu zavreli. Na záver zaznieva Ripleyovej hlásenie z konca jednotky. Evidentne to bolo točené ako posledná časť trilógie. V roku 1997, teda o 5 rokov neskôr, sa však natočila aj štvrtá časť. Každopádne si ale myslím, že trojka je najlepšia zo všetkých štyroch:-)

 

Krátke zvukové ukážky-všetky sú z originálu a preložené len mnou:

85 (Ripley spolu z väzňom Davidom vykladajú sudy s toxickým odpado von z komory. Aaron-85 práve odišiel)

 - RIPLEY
    Čo to je-85?

DAVID
Pozreli sme sa mu do materiálov, keď prišiel. Je to jeho IQ.

AfraidOfFire (Ripley po zabití Klemensa a správcu Andrewsa rozoberá možnosti na likvidáciu votrelca. Niektorý väzeň sa jej spýtal "Čo máme?" A ona hovorí (nahrávka MovesDifferently dole)" Ešte som nevidela presne tento druh. Pohybuje sa inak" na čo dodáva:)

                      - RIPLEY

                             Ale ostatní sa báli ohňa. Inak nič moc.

AroundHere (Prezerajú s Aaronom nejakú rúru a ona hovorí niečo v tom zmysle že "Musí mať niekde hniezdo." a dodáva:)

                     - RIPLEY

                              Niekde ako tu.

 HowSheDied - (Ripley s Klemensom a ešte jedným väzňom v márnici prezerá telo Newt po tom, čo zbadala kyselinovú šmuhu na jej hibernátore a myslela si že je v nej votrelec. Klemens sa jej pýta či je spokojná a ona odpovedá"Nie.:)

                              RIPLEY

                              Musíme spraviť pitvu.

                              CLEMENS

                              Čože?

                               RIPLEY

                               Už som vám povedala. Musím sa presvedčiť ako zomrela..

Company - (Ripley vysvetľuje väzňom)

                            RIPLEY

                               Tento organizmus ide z planéty na platétu a zničí všetko. Spoločnosť to nezaujíma. Len ho chcú-pre biologické zbrane, OK?

MovesDifferently - (Pozri nahrávku AfraidOfFire)

                            RIPLEY

                                Ešte som nevidela presne taký druh ako bol tento. Inak sa pohybuje.

Dragon - (Morse potom čo videl votrelca ako zabil dvoch ďalších väzňov, vysvetľuje Andrewsovi, Aaronovi a Dillonovi, že to bol drak, ale tí mu neveria, myslia si, že ich zabil on. Ripley to všetko počuje spoza závesu, kde kecá s Bishopom. Ten jej práve povedal, že na lodi bol votrelec, a tak odhŕňa záves a hovorí:)

                          RIPLEY

                                 Hovorí pravdu. Chcela by som sa s ním porozprávať o tom... drakovi.

Escape - (Ripley sa pýta Klemensa)

                   RIPLEY

                                 Je tu nejaká možnosť ako sa dostať preč z tohto miesta? Nejaký spôsob úteku?

Expendable - (Po stroskotaní plánu s komorou na tox. odpad sa ripley radí s väzňami, čo robiť. Morse a Aaron hovoria, že by sa malo radšej počkať na tím spoločnosti. Ripley im však plán rýchle likviduje vyhlásení:m)

                   RIPLEY

                                Keď o tejto veci počuli prvý krát, na posádke nezáležalo. Potom poslali vojakov, a tiež sa na nich vykašlali. Prečo si myslíte, že im bude záležať na zopár úbožiakoch, ktorí tu vo vesmíre našli Boha? Fakt si myslíte, že si nechajú kecať do svojich plánov?

Family - (Ripley sa práve bola zrontgenovať a zistila, že má v sebe votrelca, a tak sa vydáva do pivnice, aby ju votrelec zabil, lebo nechce ohroziť zvyšok väzňov a dať votrelca (kráľovnú) do rúk Spoločnosti)

                           RIPLEY

                                 Neboj sa ma. Patrím tiež do rodiny.

Fire - Hlásenie z počítača o požiari na lodi Sulaco.

HelpMe - (Záverečná scéna. Ripley práve pochopila, že Bishop si z nej robí srandu a tak sa rozhodla nevydať im votrelca a radšej zomrieť, a od Morsa, ktorý okrem nej jediný zostal nažive, chce abu previedol plošinu, na ktorej boli, nad olovo, aby sa doň mohla hodiť)

                 RIPLEY

                                  Pomôž mi.

                   MORSE

                                   Čo mám robiť? Povedz mi.

                  RIPLEY

                                    Veď vieš.

OneInside - (Ripley zistila, že ju votrelec nechce zabiť, a tak ide za Dillonom aby to spravil on)

                     RIPLEY

                                     Ale ten jeden vo vnútri mňa môže naklásť tisíce ďalších vajíčok. Musí zomrieť, takže niekto musí zabiť mňa.

ItsHere - (Ripley tesne po tom, čo votrelec zabil Klemensa, beží do jedálne či spoločneskej miestnosti či čo to je, kde sa ich Andrews práve snažil presvedčiť, že smrť troch väzňov je vlastne len náhoda)

                     RIPLEY

                                      Je tu! Dostal Clemensa!

                    ANDREWS

                                      Odveďte tú hysterku na ošetrovňu!

                     RIPLEY

                                       Hovorím vám-je tu!

 InMyLife -   (Viď nahrávku Family)

                      RIPLEY

                                       Bol si v mojom živote tak dlho! Nemôžem myslieť na nič iné!

 Metaphor -  (Ripley zistila, že rontgenové snímky jej nového prírastku do rodiny boli odoslané spoločnosti, a tak prikazuje Aaronovi, aby im odísal, že je planéta zamorená. Spoločnosť totiž chce vyslať záchranný tím (ovšem pre Votrelca), a to Ripley nemôže dopustiť. Somár Aaron jej to však nedovolí a tak sa zúfalá ide pokúsiť nájsť jeho hniezdo a zlikvidovať ho než prídu)

                      RIPLEY

                                       Naozaj dobrý nápad. Je tam dole. V pivniciach.

                      85

                                        Celé toto miesto je pivnica.

                      RIPLEY (uchechtne sa:-) a potom zvážnie)

                                         Je to metafora.

FeltHimMove - (Bishop sa jej prihovára, je to tesne po tom, čo zabili toho veľkého votrelca a ona sa vygrcala)

                        RIPLEY

                                         Práve som to cítila hýbať sa.

OnBoard -      (ripley sa pýta Bishopa, ktorého vyhrabala zo skládky)

                        RIPLEY

                                          Zachytili senzory na lodi nejaký pohyb?

                        BISHOP

                                           Je to veľmi tmavé, Ripleyová. Nie som už čo som býval.

                        RIPLEY 

                                            Len mi povedz, zachytili niečo? Bol na lodi nejaký votrelec?

                        BISHOP

                                            ...áno.   

 OnTheLine -   (Dillon hovorí Ripley, že im pôjde o krk a oni úchyláci jej majú pomáhať a ona odpovedá)

                        RIPLEY

                                             Vám ide o krk už teraz. Jediná otázka je, čo s tým budete robiť.

 Others -    (Tesne po prebudení sa na ošetrovni sa Ripley pýta na ostatných členov posádky Sulaca)

                          RIPLEY

                                              Kde sú ostatní?  

                        CLEMENS

                                               Sú mŕtvi.

                         RIPLEY

                                                Čože?

                         CLEMENS

                                                 Neprežili.

 Reason -        (Reakcia na nahrávku HowSheDied)

                         CLEMENS  

                                                  Ste dezorientovaná. Vaše systémy sa ešte neprispôsobili...

                          RIPLEY

                                                   Mám veľmi, veľmi dobrý dôvod. 

 Shorts -         (Klemens robí Ripleyovej exkurziu po väzení, sú v hale s olovom)

                            CLEMENS

                                                    Olovo! Máme tu pec na zemný plyn, Ripleyová! Väzni v nej tavia olovo z ktorého sa vyrábajú kontajnery na toxický odpad!

                            RIPLEY

                                                     Odkiaľ viete moje meno?!

                            CLEMENS

                                                      Máte ho na zadnej strane vašich šortiek!

Trapped -     (Dillon upozorňuje Ripley, je to počas prípravy na plán B so zalievaním olovom)

                             DILLON

                                                       Pár sekúnd tu budete zavretá s tou zasratou vecou sama.

                             RIPLEY

                                                        Ak to nepokašlete vy, tak ani ja.

Trust -   (Ripley sa na záver pýta Bishopa, kt. ju presviedča, aby mu vydala votrelca)

                               RIPLEY

                                                        Akú záruku mám, že keď to vyberiete von, zničíte to?

                              BISHOP II

                                                         Musíš mi veriť.

 Weapons -    (Šokovaná Ripley po zistení, že vo väzení nemajú zbrane)

                             RIPLEY

                                                          Toto je maximálne zabezpečené väzenie, a nemáte tu zbrane žiadneho druhu?

 DoWhatYouDo -  (Viď nahrávky InMyLife a Family)

                              RIPLEY

                                                            Sprav teraz niečo pre mňa. Je to ľahké. Len to, čo vždy...

 Zebras -    (Viď nahrávku Metaphor)             RIPLEY 

                                                             Je ako lev. Drží sa pri zebrách. 

 

Ukážky z filmu:

Tieto videá nájdete na adrese

http://www.siggyweaver.com/downloads/cswdownloads.html

Videá sú pomerne malé, majú zhruba pol minúty a sú vo formáte .mov, ktoý možno spustiť v programe QuickTime.

                

                                                   

Obrázky

 

                                   

                                

                                

                               

 

                                

                               

                              

 

 


Filmy (Movies) | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014